SERVEI DE PSICOONCOLOGIA
Per a pacients, familiars i cuidadors.
Llegir més...
SERVEI DE PSICOONCOLOGIA
Per a pacients, familiars i cuidadors.
Llegir més...
Què són els aliments?
Són aquelles substàncies o productes de qualsevol naturalesa, que per les seves característiques, aplicacions i preparació i estat de conservació, s'utilitzen per a la nutrició humana.
Què són els nutrients?
Són aquelles substàncies que contenen els aliments i compleixen les funcions de nodrir a l’organisme. Els nutrients que constitueixen els aliments són:
- Hidrats de carboni o carbohidrats o glúcids
- Proteïnes
- Greixos o lípids
- Vitamines, minerals, aigua (no contenen calories)
- Fibra
Regles d’or per assolir una dieta equilibrada:
-Prendre una gran varietat d’aliments, però no en grans quantitats (5-6 àpats al dia)
-Menjar a poc a poc i mastegar bé.
-Mantenir un pes estable és un signe d’equilibri nutritiu.
-Evitar l’excés de greixos d’origen animal (carns greixoses, embotits, mantegues, etc.), i potenciar els aliments d’origen vegetal (llegums, fruits secs, cereals integrals) i de greixos saludables (peix blau, oli d’oliva,etc.)
-Menjar suficients aliments que continguin hidrats de carboni d’absorció lenta i fibra (aliments integrals) en cada àpat.
-Limitar el consum de sucres senzills i de begudes ensucrades.
-Prendre 5 racions de fruites i verdures al dia (per exemple 3 peces de fruita i 2 plats de verdura cuita i crua) repartit durants els àpats.
-L’aigua és la beguda fisiològica per excel·lència, cal beure’n de 1,5 a 2 litres al dia. Si es beu alcohol, cal fer-ho amb moderació.
Piràmide alimentària i racions diàries: