SERVEI DE PSICOONCOLOGIA
Per a pacients, familiars i cuidadors.
Llegir més...
SERVEI DE PSICOONCOLOGIA
Per a pacients, familiars i cuidadors.
Llegir més...
18/09/15
Infosalus.com
Tener sobrepeso u obesidad puede estar vinculado a un mayor riesgo de un tipo de tumor cerebral llamado meningioma, según concluye un nuevo meta-análisis publicado este miércoles en la edición digital de 'Neurology', la revista médica de la Academia Americana de Neurología. Los meningiomas se producen a un ritmo de alrededor de cinco a ocho casos por cada 100.000 personas por año y la tasa de supervivencia a cinco años para el meningioma es un 63 por ciento.
"Es un hallazgo importante, ya que hay algunos factores de riesgo conocidos para el meningioma y los que conocemos son cosas que una persona no puede cambiar", señala la autora del meta-análisis Gundula Behrens, de la Universidad de Regensburg, en Regensburg, Alemania. "Dada la alta prevalencia de la obesidad y el pronóstico desfavorable para este tipo de tumor, estos resultados pueden ser relevantes para las estrategias dirigidas a reducir el riesgo de meningioma", agrega.
El meta-análisis se centró en todas las investigaciones disponibles sobre el índice de masa corporal (IMC), la actividad física y los tumores de cerebro meningioma y glioma, que son los tumores cerebrales primarios más comunes en los adultos. Se analizaron un total de 12 estudios sobre el índice de masa corporal y seis en relación a la actividad física, que implicaban 2.982 casos de meningioma y 3.057 casos de glioma.
El análisis encontró que en comparación con las personas con un peso normal, los individuos con sobrepeso tenían un 21 por ciento más de probabilidades de desarrollar un meningioma y los obesos presentaban un 54 por ciento más de probabilidades de desarrollar uno. El sobrepeso se definió como tener un IMC de 25 a 29,9 y la obesidad se considera un IMC de 30 o superior.
No se encontró relación entre el exceso de peso y el glioma, que se produce casi al mismo ritmo que el meningioma, pero tiene un peor pronóstico. Tener un alto nivel de actividad física estuvo modestamente relacionado con un menor riesgo de meningioma. Los que realizaban la mayor cantidad de actividad física presentaban un 27 por ciento menos de probabilidades de sufrir un meningioma que los que practicaban la menor cantidad de ejercicio.
Behrens dice que varios procesos biológicos potencialmente podrían vincular el exceso de peso y el aumento de riesgo de meningioma. Por ejemplo, el exceso de peso se relaciona con un superávit en la producción de estrógenos, y los estrógenos promueven el desarrollo de meningioma. Además, el exceso de peso está relacionado con altos niveles de insulina, lo que podría promover el crecimiento del meningioma.
La autora principal agrega que el análisis no demuestra que el exceso de peso y la falta de actividad física genere tumores cerebrales, sino que da evidencia de una asociación. "Con la actividad física, es posible que los meningiomas que no habían sido diagnosticados aún provocaron que la gente redujera su actividad física en el momento en el que se midió-- afirma--. A modo de recordatorio, aunque hubo una asociación en el estudio entre el peso y el tipo de tumor, hay que señalar que estos tumores son raros".
18/09/15
Elpunt.cat
L'Ajuntament de Girona apadrina dos dels 79 equips que hi participaran
Es confia superar els 80.000 euros.
Els corredors Puri Cosgaya i Toti Bes, a la dreta, amb representants d'Oncolliga i de l'Ajuntament. Foto: ELPUNTAVUI.
Un total de 79 equips, 600 corredors i més de 80.000 euros. Aquestes són algunes de les dades de la tercera edició de l'Oncotrail, la cursa que es disputarà els dies 3 i 4 d'octubre per l'Empordà amb l'objectiu de recollir fons per a la millora de la qualitat de vida dels malalts de càncer. Totes les dades d'aquesta nova edició superen les de l'anterior, en què van participar 55 equips, 330 corredors i es van recollir 60.000 euros, la qual cosa satisfà molt els responsables de la Fundació Oncolliga, promotors de l'esdeveniment.
Dos dels equips que hi participaran estaran apadrinats per l'Ajuntament de Girona. Es tracta d'un equip liderat pel corredor Toti Bes, anomenat Ciutat de Girona, i un altre equip mixt, integrat per treballadors de la policia municipal, que serà liderat per Puri Cosgaya i que s'anomena Girotrail Emociona.
Els fons que es recullin amb la cursa es destinaran a canviar llits de la vuitena planta de l'hospital Josep Trueta –dedicada als malalts oncològics– i fer més confortables les sales d'espera de l'ICO Girona. S'invertirà una part en la compra de material per a l'hospital de Palamós, i una altra es destinarà a la recerca.
18/09/15
Gencat.cat
Tot i aquest augment, un 20% dels pacients no troben encara un donant compatible
Coincidint aquest dissabte amb la commemoració, per primera vegada, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’OCATT fa una crida a augmentar les donacions
El nombre de donants de medul·la òssia a Catalunya ha crescut un 48% en 3 anys, segons l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). S’ha passat dels 19.201 l’any 2012 als 28.498 donants catalans registrats durant el primer semestre de 2015.
Malgrat aquest creixement, prop del 20% dels pacients encara no troben un donant idoni. Davant d’aquesta situació i coincidint aquest dissabte amb la commemoració, per primera vegada, del Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia, l’OCATT fa una crida a augmentar les donacions. A més, tal com ha destacat el director de l’OCATT, Jaume Tort: «Com més donants hi hagi registrats, més probabilitats d’èxit tindran els pacients».
Actualment, Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més donants disponibles al Registre de donants de medul·la òssia (REDMO) de 2014, amb un 16%. Per davant hi ha la d’Andalusia, amb un 20%, i en tercera posició, la de Madrid, amb un 11%. Arreu del món hi ha 26 milions de donants de medul·la òssia
La donació de medul·la òssia és una de les poques donacions que es poden realitzar en vida i l’única en la qual les cèl·lules donades es regeneren completament. Els donants de medul·la òssia són fonamentals per a moltes persones que pateixen leucèmia o altres malalties de la sang ja que només 1 de cada 4 malalts en espera d’un trasplantament de medul·la òssia disposa d’un donant familiar compatible. En la resta dels casos s’ha de recórrer a la recerca d’un donant no familiar o una unitat de sang de cordó umbilical.
Més de 2.000 trasplantaments de medul·la òssia en 5 anys
En els últims 5 anys (2010-2014), a Catalunya s’han fet un total de 2.058 trasplantaments de medul·la òssia en adults i 334 en menors de 18 anys. L’any passat, se’n van fer 409 en adults i 66 en menors de 18 anys i, en el que portem d’any, el nombre de trasplantaments va a bon ritme. Durant el primer semestre se n’han fet un total de 275. L’OCATT també ha destacat que el 27,2% dels trasplantaments no emparentats de l’Estat espanyol es fan a Catalunya.
El 35% dels trasplantaments en nens de tot l’Estat espanyol es fan a Catalunya
Segons el Registre espanyol de trasplantament de medul·la òssia en nens (RETMON), a finals d’aquest any a l’Estat espanyol s’hauran fet més de 5.000 trasplantaments de progenitors hematopoètics (TPH) en nens. D’aquests, el 35% s’han fet a Catalunya. Podem afirmar que Catalunya és capdavantera en aquest trasplantament infantil. L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Hospital Universitari Vall d’Hebron són dos centres de referència estatal.
Aquest tipus de trasplantament ha suposat un avenç molt important en la curació dels nens amb malalties hematològiques malignes, fonamentalment leucèmies agudes, les quals no es podrien curar només amb el tractament de quimioteràpia, i també amb malalties no malignes com aplàsies medul·lars adquirides i malalties congènites com les síndromes d’insuficiència medul·lar congènita, les hemoglobinopaties, les immunodeficiències congènites i algunes malalties metabòliques que no disposen, actualment, de cap altre tractament que en permeti la curació.
Video de l’OCATT Fes-te Donant!
https://www.youtube.com/watch?v=6RtgOODOG0Y
http://trasplantaments.gencat.cat/ca/